Sayı 2, December 2013

EDİTÖRDEN

Merhaba Sevgili Okur

İkinci sayımızla bir kez daha karşınızdayız. İlk sayımıza göstermiş olduğunuz yoğun ilgiden dolayı teşekkürlerimizi iletiriz. Çoğu okurumuz dergimizin kitapçılarda olmamasından yakındı. Hemen tükendiğinden bahsediyorlardı. Tabii ki tükenir bütün kitapçılarda internet dışında hiçbir yerde yayınlanmayan bir dergi. Yine de dergimizin matbu olduğunu zannedip kitapçı kitapçı dergimizi arayan dostlarımıza da sevgi ve selamlarımızı iletiriz. Hepinizi çok seviyoruz.
Peki, Çerçi Sanat neden sadece internet üzerinden yayın yapıyor? İnternet üzerinden yayın yapmamızın öncelikli nedeni ulaşılabilirlik. Çünkü Çerçi Sanat olarak, sanat dergilerinin kolay ulaşılabilir olması gerektiğini düşünüyoruz. Şöyle ki yayın-yayım hayatına başlayan sanat dergisinin amacı bellidir: çok satmak. Tabii ki değil. Bizce bir sanat dergisinin ilk amacı herkese açık olmasıdır. Yani sadece edebiyatla ilgilenen kısıtlı bir zümre yerine bütün toplumun (hatırlatırız Çerçi hayalperesttir) faydasına sunulmalıdır. Sadece matbu alana hapsedilmiş dergilerin ne kadar ulaşılabilir olduğu ortadadır. Şöyle ki piyasadaki dergilerinin satışlarıyla ilgili bir araştırma yaparsanız en fazla satan sanat ya da edebiyat dergisinin iki bini geçemediğini fark edersiniz (bu değerlendirmeye sermaye sahipleri tarafından çıkarılan kitap ekleri vs. tabii ki dâhil değildir.). Peki bunun sebepleri nelerdir?
1- Her ne sebeple olursa olsun piyasadaki çoğu dergi pahalıdır. Yani okur matbu bir dergi takip etmeye kalksa ayda en fazla 3 ya da 4 tanesini takip edebilecektir.
2- Matbu dergiler ulaşılabilirlik açısından sorunludur. Yani dağıtım, matbaa vs. gibi sorunlar yüzünden çoğu küçük bütçeli dergi okura ulaşamamaktadır.
3- Yine matbu dergi olmanın dezavantajlarından biri de satış sorunudur. Çünkü matbu dergi son tahlilde bir piyasa ürünüdür ve satılmak zorundadır (kar etmese bile kendini çevirebilmek için). Bu da çoğu matbu derginin sattıracak konulara (yani dikkat çekebilecek, hayranı bol dolayısıyla alıcısı bol olacak konulara) yönelmesine neden olmaktadır. Bu durum da tekrara neden olduğundan zaten ilgisi azalmış okuru neredeyse tümden kaybetmeye neden olmaktadır.
4- Son olarak çoğu derginin takındığı ciddi tavır yüzünden mahkeme duvarına döndüğünü söylemeden de geçmemek gerekir. Bizce sanat o kadar da asık suratlı değildir.
Kuşağımızın çoğunun neredeyse çocukluğundan beri haşır neşir olduğu bir ortam internet. Neredeyse herkes kendini artık internet üzerinden ifade ediyor. Hatta toplumsal olaylara bile yön veriyor internet ortamı. Daha geçtiğimiz aylarda meydana gelen Gezi Direnişi neredeyse tamamen internet üzerinden örgütlendi. Saydığımız bu sebepler yüzünden Çerçi Sanat da internet ortamını seçti. Ayrıca Çerçi Sanat için önemli olan metnin okuyucuyla buluşmasıdır. Herkesin akıllı telefon sahibi olduğu günümüzde herhangi birinin elini cebine atmasıyla ulaşılabilecek bir yerde olması önemlidir. Yine birinin bir sabah iş yerinde bilgisayarını açıp sosyal medya hesabına girdiğine bir şiirle karşılaşıp bunu okuması da Çerçi Sanat’ın önceliğidir (evet Çerçi romantiktir de). Çünkü sanatın amacı insana ulaşmaktır.

Gelişen teknolojiyle günümüz okurunun okuma alışkanlıkları da değişmeye başladı. Gelişen e-kitap teknolojisiyle yayınevleri dijital ortama geçmeye başladı. Bu durum dergicilik anlayışını da değiştirecektir. Hatta değiştiriyor. İnternet ortamı incelenirse Çerçi Sanat’tan önce çıkarılan nitelikli birçok e-dergi ile karşılaşılabilir. Yani zannedildiği kadar niteliksiz bir mecrada değiliz. Çerçi Sanat'ın internet ortamında yayın yapıyor oluşu, tabii ki matbu dergilere ya da yayımlara tümden karşı çıktığımız anlamına da gelmiyor. Ancak Çerçi Sanat piyasanın koşullandırmalarından tümden uzak kalmak için dergi yayınlarını 2-3 ayda bir internet üzerinden gerçekleştirecek. Yine de yıllık seçkiler basma hakkını saklı tutarak.

Bu sayımızda size önemli bir duyurumuz var. Çerçi Sanat iki sayıda bir dosya konusu olarak sözü edebiyat dışındaki sanatlara da bırakıyor. Dosya konunuz ve ya projenizle iletisim@cercisanat.com adresinden bizimle iletişime geçin. Ekibinizi toplayın ve gelin beraber çalışarak dosya konuları üretelim. Çerçi Sanat, okuyanındır anlayışımızı pekiştirelim.
Neyse sözü daha fazla uzatmadan dergiye bırakalım:

Bu sayımıza, Akın Art, Ayfer Feriha Nujen, Ayşe Nalan, Berna Sitera Değirmenci, Bilge Demircan, Can Mustafa Özdemir, Duygu Aydoğdu, Erkan Özaydın, Emine Aydoğdu, Ezgi Gizem Gülümser, Gerçek İnan, Onur Selamet, Özge Can Akın, Özlem Şan Özdemir, Ramazan Parladar, Şengül Can, Tuğçe Ayteş, Tülay Akyol, Ümit Aydın, Yusuf Turhallı katkıda bulundu. Emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz. Üçüncü sayımızın Günebakan konusu Faruk Duman olacak. Katkılarınızı bekliyoruz.

Sevgiyle kalın,

Çerçi Sanat 

İÇİNDEKİLER

GÜNEBAKAN
Kapak Resmi
GÜNEBAKAN
Kapak Resmi
GÜNEBAKAN
Kapak Resmi
GÜNEBAKAN
Kapak Resmi
GÜNEBAKAN
Kapak Resmi
GÜNEBAKAN
Kapak Resmi
Kapak Resmi
Kapak Resmi
Kapak Resmi
Kapak Resmi
Kapak Resmi
Kapak Resmi
Kapak Resmi
Kapak Resmi
Kapak Resmi
İçerik Resmi
Kapak Resmi
İçerik Resmi
İçerik Resmi
İçerik Resmi
İçerik Resmi
İçerik Resmi
İçerik Resmi
İçerik Resmi
İçerik Resmi
İçerik Resmi
İçerik Resmi
İçerik Resmi